Kamp Kallak Gállok

Ett fint torn med sovplats för två har byggts på vägen som Beowulf vill använda för att spränga bort framtiden.

Ett fint torn med sovplats för två har byggts på vägen som Beowulf vill använda för att spränga bort framtiden.

decolonized zone

blockad nr 2

I Kallak väster om Jokkmokk pågår just nu en strid om att rädda ett vackert vilt kulturlandskap från att bli en järngruva! Gruvboomen som nu pågår är en del av en lång historia av kolonialism. Samer vars land blivit stulet har fått stöd av alla möjliga människor i kampen för en framtid!

Uppdatering: Blockad nr 2 förstördes måndagen 12:e augusti av polisen och securitas vaktar nu vägen mot demonstranter. Lägret finns fortfarande kvar och du är varmt välkommen att hälsa på!

Uppdatering 2: Nu är blockaden över för i år för nu finns det inte längre något att blockera i Gállok då Beo har fraktat ut sin malm och lämnat naturen i fred för tillfället. Lägret är packat och kvar står bara Pentagon, kojhuset vi byggt, det kommer förmodligen bli nedbränt eller något. Kampen går in i en ny fas och vi fortsätter kämpa för rent vatten och fast mark. Fortsätt gärna stödja oss med pengar till böter och hjälp till att sprida ordet!

Vägbeskrivning:
way description
Bil/Lift: Åk väg 45 norr från Jokkmokk, sväng vänster mot Kvikkjokk efter några km, åk ett tag, sväng vänster mot Björkholmen, följ skyltarna mot Kallak Gállok. Om du liftar kan vi komma och hämta upp dig i Jokkmokk eller närheten. Det verkar rätt lätt att lifta hit.

Om ni åker kollektivt kan ni ta buss 94 mot Kvikkjokk och hoppa av i Randijaur. Gå mot Björkholmen ca 10km.
björkholmen
Kordinater till lägret: Lat: 66° 47,68792 Long: 19° 08,09345

Om ni vill stödja kampen i Gállok Kallak men inte kan vara här kan ni sätta in era kaffepengar på:

clearing: 3031 kontonr: 22 99788

Pengarna går till mat, böter, ofog och mycket mer! Tusen tack!

Kontakt: kolonierna(at)gmail.com   vi kollar mejlen regelbundet.
Kolla även in: http://urbergsgruppenjokkmokk.se/ som skriver om gruvprojekten i Jokkmokks kommun och http://whatlocalpeople.se.

Det finns många anledningar att göra motstånd mot en gruva i Gállok.

– Solidaritet med folk som länge blivit utsatt av kolonialism från staten. Lagar och regler har under århundraden varit missgynnsamma för folk som lever nära naturen.

– Försvara landskapet, djur, varelser och framtiden. Gállok är ett område som är väldigt naturskönt med mycket bär och den lilla sjön Gállokjávrre som är fiskrik och omgiven av myrmarker. En stor del av skogen som Beowulf Mining vill göra gruva av är vacker naturskog; aldrig kalhuggen med så gott som alla arter/djur kvar.

– Lokalt motstånd finns mot gruvprojektet i Gállok, vilket är viktigt för att kampen ska kunna vara uthållig och stark!

– Utarmning av landsbygden. Civilisationen med marknadsekonomi som vapen har skövlat skog, fördämt älvar och när inget finns kvar att leva av kommer gruvbolagen som en “räddning” med kortsiktiga arbetstillfällen som offrar det sista som finns att leva av på landsbygden. Plus att gruvorna alltid släpper ut gifter i vatten.

– Gruvbolagen skapar grannosämja. Folk som tidigare varit vänner blir osams om storbolagens projekt.

– En Gállokgruva berör inte bara närområdet utan riskerar Luleå älvdal, risk för dammhaveri och vattenkvalitetsförsämring. En stor slaggdamm skulle byggas i skogen där giftigt vatten från gruvan skulle förvaras. Att inget av det giftiga slaggvattnet skulle läcka ut i naturen är en dagdröm.

Advertisements

3 thoughts on “Kamp Kallak Gállok

  1. Vildmark?

    Vi samer brukar inte beskriva våra marker beskrivs som vildmarkslandskap. Vildmark är ett område som ligger avskilt från civilisationen och som är mer eller mindre orört av människor. Tvärtom har Gállok befolkats av våra förfäder sedan urminnes tider. Det är ett samiskt kulturlandskap och näringsområde, ingen vildmark.

    Reply
  2. Pingback: Samis denuncian colonización de sus tierras por empresas mineras británicas | Foro Nórdico Chileno * Nordiskt Chilenskt Forum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s